Creen una ‘app’ que calcula l’esperança de vida de malalts cardíacs

BCN Bio HF Calculator permet un diagnòstic ràpid i barat dels pacients amb insuficiència cardíaca


L'Institut del Cor de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques han desenvolupat una aplicació mòbil que calcula l'evolució de les persones amb insuficiència cardíaca i el seu risc de mortalitat a 3 anys vista.

La BCN Bio HF Calculator, només d'ús professional, funciona gràcies a una combinació de biomarcadors que hi ha a la sang. Per tant, permet que els metges diagnostiquin la malaltia i seleccionin el tractament més adequat mitjançant una simple anàlisi de sang.

La gran novetat d’aquesta calculadora és que, per primera vegada, s’empra una combinació de diverses variables clíniques, de tractament i un conjunt de biomarcadors, que augmenten significativament la precisió del diagnòstic.

El doctor Toni Bayés, creador de l'algoritme que utilitza l'aplicació i promotor de la idea original -juntament amb el doctor Josep Lupón-, ha destacat que "el diagnòstic és més precoç i més exacte, així que el pacient inicia abans el tractament". A més, un dels avantatges significatius del dispositiu és la seva rapidesa i el seu cost.

Amb un mer anàlisi de sang i la introducció de les variables a la pantalla, els resultats poden conèixer-se en tan sols 15 minuts i amb un cost de 50 euros. En canvi, el mètode tradicional per determinar l’estat del cor, l’electrocardiograma, triga entre un i tres mesos a realitzar-se i pot costar fins a 200 euros.

El funcionament

L’app disposa de pantalles consecutives en les quals s’introdueixen les dades dels paràmetres i posteriorment es sol·licita el càlcul. La calculadora et genera unes gràfiques en les quals apareixen el risc de mort en els propers tres anys i l'esperança de vida. Aquestes dades no són menors si es té en compte que una de cada cinc persones majors de 75 anys pateixen insuficiències cardíaques.

Segons Bayés, la insuficiència cardíaca és “l’única malaltia que creix al segle XXI” i també “la que suposa més costos”, ja que s’estima que el seu impacte econòmic arriba al 2% del total de la despesa sanitària. Per construir la calculadora va emprar-se una població ambulatòria de 864 pacients amb aquesta patologia - un 72% homes amb una mitjana d’edat de 68 anys, als quals es va fer un seguiment de 3 anys i mig.

El dispositiu mèdic ha estat aprovat per les autoritats reguladores europees i és per això que té el certificat CE de qualitat per a aplicacions sobre la salut. A més, ja està disponible per Android i Apple i en diveros hospitals de Catalunya, Madrid, Salamanca i Valladolid, així com també a París i als Estats Units.

El cotronvertit binomi salut-mòbil

L'ús dels telèfons mòbils en el camp de la salut és una pràctica en auge, i l'anomenada 'mHealth' generarà un mercat de 17,6 bilions d'euros en tres anys. De fet, la Comissió Europea calcula que l'any 2017 un de cada dos usuaris de 'smartphones' utilitzarà aplicacions de salut, malgrat alguns professionals encara ho vegin amb recel.

Els doctors Lupón i Bayés, en una entrevista publicada al web de la Societat Espanyola de Cardiologia, asseguren que aquest tipus d’eines són útils i han de tenir “dos característiques fonamentas: fiabilitat i facilitat d’ús”.

D’altra banda, apunten, “cal no oblidar que han de ser eines que ajudin al facultatiu en la seva presa de decisions, però mai no poden substituir-lo en les decisions sobre el tratament dels pacients”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article